Saturday, 16 July 2011

Verhuizen met kinderen

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis voor een kind. Dat is het al als je in van de ene wijk naar de andere wijk gaat verhuizen in dezelfde stad, laat staan naar een land aan de andere kant van de wereld waar er ook nog een nieuwe taal gesproken wordt.

Helen Maffini is een adult third culture kind (ATCK). Zij heeft in haar tienertijd in Japan gewoond. Inmiddels heeft zij in 11 landen van de wereld gewoond Canada, UK, Frankrijk, Hong Kong, Japan, Singapore, Indonesië, Bahrain, UAE, Ital and Austral (woont ze nu). Ervaringsdeskindige is ze. Zij geeft op haar site adviezen bij een verhuizing naar het buitenland. Zij heeft ook een Engelstalig boekje geschreven Sammy's Next Move. Sammy is een slak die natuurlijk zijn huisje op zijn rug heeft en bij een verhuizing kan Sammy zo alles meenemen. Sammy maakt zich zorgen over het nieuwe land en of hij wel nieuwe vrienden zal maken. Door zo'n soort boekje met kinderen te lezen ben je bezig om je kind voor te bereiden op de verhuizing.

Voor kinderen van 10 jaar en ouder die Nederlands kunnen lezen is er het boek "Ik Heb Het Niet Bedacht" geschreven door Marjanne Simons. Kinderen moeten ook de ruimte krijgen om hun emoties te uiten. Het kan best zijn dat een kind boos is over de verhuizing, meestal is het ook niet hun idee. Praat er met elkaar over en laat het kind er ook even boos over zijn. Tevens is het erg belangrijk om goed afscheid te nemen.


Wees zo snel mogelijk open en eerlijk naar kinderen toe. Kinderen voelen haarfijn aan dat er een "verandering" in de lucht hangt. Geef kinderen duidelijkheid: wanneer gaan jullie verhuizen? Waar gaan jullie naar toe?

Meer lezen over verhuizen met kinderen: hier is een artikel van de Wereldomroep. Er is ook een boek Verhuizen met Kinderen geschreven door Christel Westgeest.

Hier zijn 10 tips om je snel thuis te voelen in het nieuwe land, ook erg belangrijk voor het hele gezin. Wat zijn jullie ervaringen met verhuizen?

Lees ook: tips voor als je terug naar Nederland verhuist.
Ik heb ook eerder geschreven over de terugkeer naar Nederland.

No comments:

Post a Comment