David Pollock en Ruth van Reken leggen in hun boek Third Culture Kids (the experience of growing up amongst worlds) uit wat deze kinderen en jongeren bijzonder maakt: "Het kind komt uit een bepaalde cultuur (van de ouders) terecht in een andere, tweede cultuur. Het kind is in ontwikkeling en beide culturen zich niet eigen maakt maar zich thuis voelt bij anderen die dezelfde ervaring hebben gehad. Men spreekt van een derde-cultuur-kind of een Third culture kid (TCK)."
Ik ben een mooie korte Engelstalige documentaire tegengekomen die heet "Les Passagers: a TCK story" . Het gaat over wat Third Culture Kids (TCKs) zijn en hun ontdekkingstocht naar hun "thuis".
Ik ben in Zambia geboren en ik heb in Malawi en Zimbabwe gewoond. Ik voel een drang om mijn ervaringen met anderen te delen en zodoende is deze blog "geboren". Ik voelde mij erg Nederlands tot dat ik op mijn 19de naar Nederland kwam en er toen achter kwam dat ik helemaal niet zo Nederlands was. De ham vraag was dan ook: maar waar kom ik vandaan? Nou ja, ik herkende mijzelf in de verhalen van andere third culture kids (TCKs). Het heeft mij erg geholpen om meer te lezen over TCKs, ik hoop dat het jullie ook helpt.
Ik heb zowel mijn lagere school als mijn middelbare school volledig op Engelstalige scholen gedaan (deels internationale scholen). Het zou kunnen dat er wel eens Nederlandse spellingsfouten tussendoor glippen op deze blog, excuses daarvoor. Ook zal ik wel eens Engelse woorden gebruiken omdat het soms gewoon beter klinkt in het Engels, daar kan ik niks aan doen. Dat heeft te maken met mij en mijn levensverhaal. Iedereen heeft een levensverhaal. Deel het met anderen.
Mocht je mij willen mailen dan is dit mijn email adres: drieculturen@gmail.com
Je kunt mij volgen op twitter @Drieculturen
Eind januari 2012 ben ik te gast geweest bij DeGids.fm bij Felix Meurders. Helaas is het niet meer terug te beluisteren.
Ik ben in juni 2011 in het Nederlands begonnen met deze blog inmiddels schrijf ik vooral in het Engels. Ik deel hier een aantal van mijn verhalen:
Verzameling van mijn beste blog berichten over kinderen die in andere culturen opgroeien
Derdecultuurkinderen of terwijl third culture kids: het onderwerp is "hot"
Voorbeelden van ATCKs, mensen die als kind in het buitenland hebben gewoond
Vragen over third culture kids en identiteit
Kinderboek: Ik heb het niet bedacht van Marjanne Simons
Veelkleurig Nederland
Meer informatie is hier te vinden:
Verhaal van Charlotte Wagenaar: Third Culture Kid kent geen broodje poep of patatje oorlog archief van de Wereld Omroep.
Niet weten waar je thuishoort: je bent wellicht een TCK archief Wereld Omroep
Webinar van de Wereldschool over Third Culture Kids van Denise Drost-Ridder is terug te kijken.
Ervaringen van ouders met een third culture kid van de Wereldschool.
Do you want een stroopwafel van mijn vader? Hier spreekt een TCK. Online Mondiaal Nieuws. Daan en Lianne zijn Nederlandse jongvolwassenen die zijn opgegroeid in Tanzania. Ze voltooien hun laatste jaar van het secundair onderwijs in de International School Moshi, Tanzania. Volgend jaar gaan ze allebei naar Nederland om te studeren. Als ik hen vraag welke plek zij als thuis beschouwen, dan volgt er dit: ‘In Nederland voel ik me Tanzaniaans en in Tanzania voel ik me Nederlander. Ik ben overal en nergens thuis.’
Jutta König over Third Culture Kids op website My Heritage 2011.
Per juli 2012 is er een nieuwe Nederlandse blog van Elise: www.opgroeieninhetbuitenland.blogspot.nl
Dit is een mooi filmpje van Inge. Echte kinderen, echte verhalen: "van Afrika naar Assen". Inge komt op haar vijftiende terug naar Nederland nadat zij zes jaar in Mozambique heeft gewoond.
17 juli 2012 stond er een artikel in de Metro Opgroeien in het Buitenland: Wie ben ik? Waar is thuis?
In augustus 2012 is er een nieuw kinderboek verschenen "Heimwee naar Hagelslag" geschreven door Lotte Stegeman. Het boek is voor kinderen van c.a. 9 t/m 12 jaar. Het is een bundel met door de auteur (hoofdredacteur van jeugdweekkranten) opgeschreven persoonlijke verhalen van elf kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar op basis van interviews met hen.
Een afstudeeronderzoek "Landen na de (terug)reis" Praktische informatie bij de re-entry van Mission Kids door Deborah Aartsma en Annelies van der Ploeg. September 2011
De uitzending van Schepper & Co van 25 maart 2013 gaat over de jeugd van de kinderen van zendelingen. De uitzending is te zien bij uitzendinggemist, het onderwerp begint na 3.40 minuten.
Column van TCK Vanessa Deij: De Magie van de Hollandse Winter archief van de Wereld Omroep.
2016: Nieuw boek "Waar Dan Ook" geschreven door Denise Drost-Ridder volwassen third culture kid. Geslaagd debuut.
Een documentaire gemaakt door Elsa Hendriks "In Between"
Hoe zorgen we ervoor dat kinderen die terugkeren uit het buitenland zich welkom voelen?
Op 200 scholen buiten Nederland volgen 15.000 Nederlandstalige kinderen Nederlands onderwijs, vaak een aantal uren per week aanvullend op de lokale of internationale school. Veel van deze leerlingen keren op een zeker moment terug naar Nederland, een land waar sommigen van hen zelfs nog nooit gewoond hebben. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat, hoewel zij een Nederlandse naam hebben, Nederlands spreken, de cultuur begrijpen en instromen op het juiste onderwijsniveau, zij met name op sociaal-emotioneel vlak aanpassingsproblemen ervaren bij hun terugkeer naar Nederland. Hier een filmpje van Stichting NOB:
In 2018 is het boek De Kunst van het Remigreren verschenen. Het boek is geschreven door Norman D. Jansen. Hij schrijft over de terugkeer van zijn gezin vanuit het Caribisch gebied naar Nederland. Een voor een krijgen ze te maken met reverse culture shock.
Dank voor het plaatsen van de link!!
ReplyDeleteGraag gedaan! Fijn dat jij ook over dit onderwerp schrijft, hoe meer hoe beter. Ga door.
ReplyDelete