Nederlands

Third culture kids (TCKs) zijn expat kids en kinderen die in een andere cultuur opgegroeid zijn. Ze heten ook wel eens global nomads. ATCK zijn adult (volwassen) third culture kids.

David Pollock en Ruth van Reken leggen in hun boek Third Culture Kids (the experience of growing up amongst worlds) uit wat deze kinderen en jongeren bijzonder maakt: "Het kind komt uit een bepaalde cultuur (van de ouders) terecht in een andere, tweede cultuur. Het kind is in ontwikkeling en beide culturen zich niet eigen maakt maar zich thuis voelt bij anderen die dezelfde ervaring hebben gehad. Men spreekt van een derde-cultuur-kind of een Third culture kid (TCK)."

Ik ben een mooie korte Engelstalige documentaire tegengekomen die heet "Les Passagers: a TCK story" het is gemaakt door Kalen Haymen. Het gaat over wat Third Culture Kids (TCKs) zijn en hun ontdekkingstocht naar hun "thuis".

Ik ben in Zambia geboren en ik heb in Malawi en Zimbabwe gewoond. Ik voel een drang om mijn ervaringen met anderen te delen en zodoende is deze blog "geboren". Ik voelde mij erg Nederlands tot dat ik op mijn 19de naar Nederland kwam en er toen achter kwam dat ik helemaal niet zo Nederlands was. De ham vraag was dan ook: maar waar kom ik vandaan? Nou ja, ik herkende mijzelf in de verhalen van andere third culture kids (TCKs). Het heeft mij erg geholpen om meer te lezen over TCKs, ik hoop dat het jullie ook helpt.

Ik heb zowel mijn lagere school als mijn middelbare school volledig op Engelstalige scholen gedaan (deels internationale scholen). Het zou kunnen dat er wel eens Nederlandse spellingsfouten tussendoor glippen op deze blog, excuses daarvoor. Ook zal ik wel eens Engelse woorden gebruiken omdat het soms gewoon beter klinkt in het Engels, daar kan ik niks aan doen. Dat heeft te maken met mij en mijn levensverhaal. Iedereen heeft een levensverhaal. Deel het met anderen.

Mocht je  mij willen mailen dan is dit mijn email adres: drieculturen@gmail.com

Je kunt mij volgen op twitter @Drieculturen

In het radioprogramma Expat on Air van Radio Nederland Wereldomroep ben ik in januari 2012 te gast geweest. Luister hier naar mijn ervaringen over het opgroeien in het buitenland en "terugkeren" naar Nederland.

Eind januari 2012 ben ik te gast geweest bij DeGids.fm bij Felix Meurders. Het interview is hier te beluisteren. 

Ik ben in juni 2011 in het Nederlands begonnen met deze blog inmiddels schrijf ik vooral in het Engels. Ik deel hier een aantal van mijn verhalen:

Verzameling van mijn beste blog berichten over kinderen die in andere culturen opgroeien

Derdecultuurkinderen of terwijl third culture kids: het onderwerp is "hot"

Voorbeelden van ATCKs, mensen die als kind in het buitenland hebben gewoond

Vragen over third culture kids en identiteit

Kinderboek: Ik heb het niet bedacht van Marjanne Simons 

Veelkleurig Nederland

Meer informatie is hier te vinden:

Per juli 2012 is er een nieuwe Nederlandse blog van Elise: www.opgroeieninhetbuitenland.blogspot.nl

Dit is een mooi filmpje van Inge. Echte kinderen, echte verhalen: "van Afrika naar Assen". Inge komt op haar vijftiende terug naar Nederland nadat zij zes jaar in Mozambique heeft gewoond.

17 juli 2012 stond er een artikel in de Metro Opgroeien in het Buitenland: Wie ben ik? Waar is thuis? 

In augustus 2012 is er een nieuw kinderboek verschenen "Heimwee naar Hagelslag" geschreven door Lotte Stegeman. Het boek is voor kinderen van c.a. 9 t/m 12 jaar. Het is een bundel met door de auteur (hoofdredacteur van jeugdweekkranten) opgeschreven persoonlijke verhalen van elf kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar op basis van interviews met hen.

Een afstudeeronderzoek "Landen na de (terug)reis" Praktische informatie bij de re-entry van Mission Kids door Deborah Aartsma en Annelies van der Ploeg. September 2011

De uitzending van Schepper & Co van 25 maart 2013 gaat over de jeugd van de kinderen van zendelingen. De uitzending is te zien bij uitzendinggemist, het onderwerp begint na 3.40 minuten.

2 comments:

  1. Dank voor het plaatsen van de link!!

    ReplyDelete
  2. Graag gedaan! Fijn dat jij ook over dit onderwerp schrijft, hoe meer hoe beter. Ga door.

    ReplyDelete