Sunday, 17 July 2011

Herinnering aan Holland

Memory is a complicated thing, a relative to truth, but not its twin.  ~Barbara Kingsolver, Animal Dreams  

Wikipedia "Een herinnering, is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen, en die men zich voor de geest kan roepen."

Als je in het buitenland woont dan lijken de herinneringen aan Nederland sterker te worden. Het gezellig bij de kachel zitten als het buiten guur weer is. De eerste Hollandse nieuwe van het seizoen verorberen. De kleurrijke bollenvelden in het voorjaar. De sterke geur van de hyacinten die je neusharen prikkeld. In je herinnering lijkt het allemaal mooier dan het was. Je vergeet de onenigheid tijdens het vieren van een verjaardag. Nu denk je alleen maar aan het feit dat je niet aanwezig kunt zijn op die verjaardag. Je denkt aan de verse Oranjekoek en het water loopt al in je mond. Soms kan een bepaalde geur of een plaatje opeens een golf van heimwee opwekken.

Ken je het gedicht van Hendrik Marsman "Herinnering aan Holland" geschreven in 1936? Hendrik Marsman reisde veel en woonde veelal in het buitenland (Zwitserland, maar vooral Frankrijk). Wil je meer over hem lezen? Na een verkiezing georganiseerd door Poetry International en de Wereldomroep in 1999 is het gedicht "Herinneringen" uitgeroepen tot het "Gedicht van de Eeuw". Ik moet eerlijk bekennen dat ik het gedicht niet kende. Hendrik Marsman heeft ook een gedicht Denkend aan Holland geschreven, over dat hij soms heimwee had.

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een grootsch verband.
De lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Hendrik Marsman, 1936.

Bedankt voor het lezen van dit stukje. Bedankt voor je tijd. Meerdere mensen lezen deze blog vanuit het buitenland. Dat wardeer ik enorm. Ik wil jullie allemaal bedanken. Dit tegeltje in Delfts blauw kwam ik recent in Delft tegen. Dus bij deze.Ook zal ik nog een aantal fotos toevoegen om de herinneringen aan Nederland te voeden, ze zijn allemaal in Delft genomen. Een is in het Prinsenhof museum genomen. Vandaag kwam ik de blog tegen van Angelica. Binenkort gaat zij met haar gezin verhuizen naar het buitenland Zij heeft meerdere mooie fotos op haar blog van de dingen die zij aan Nederland gaat missen.

Wat zijn jullie herinneringen aan Nederland? Wat mis jij? Of wat zou je missen?No comments:

Post a Comment