Books


New book "Everywhere & Nowhere: Insights into counseling the Globally Mobile" by Lois J.Bushong, published in Sept/Oct 2013. This is an very interesting book for counselors, coaches, therapists and graduate students.

“Finally, we have a book that explains, in clear and professional terms, how counselors can recognize and address the emotional needs of the globally mobile. Lois Bushong’s authority and experience with Third Culture Kids shine through on every page. You will never do your intake interviews the same way again, and next time you discover you are sitting with a TCK, you will both be grateful for this treasure of a book.”

Anne P. Copeland, Ph.D. Clinical Psychologist, Executive Director, The Interchange Institute


Er is een nieuw interessant Engelstalig boek verschenen "Home Keeps Moving", het is geschreven door Heidi Sand-Hart. Zij beschrijft over hoe het is om een Third culture kid(TCK) te zijn, dus hoe het is om in het buitenland op te groeien. Zij heeft in Engeland, India en Norwegen gewoond. Het is een makkelijk leesbaar, met humour gechreven, openhartig boek.

Het voorwoord is geschreven door Ruth van Reken van het boek "Third Culture Kids". Heidi schrijft over het afscheid nemen van haar vrienden als ze weer gingen verhuizen. Ook komt de "reverse culture shock" aan de orde, als ze weer in Engeland terug kwamen.







Read my book review of Slurping Soup and Other Confusions here This book is kids activity book full of real life stories and activities to help third culture kids during transitions.

Here's my book review of Expat Teen's Talk by Lisa Pittman and Diana Smit. 

Het boek van Tina Quick "The Global Nomad's Guide to University Transition" is geschreven voor jongeren die de overgang maken naar de universiteit. Het is vooral voor de jongeren geschreven maar er is ook een hoofdstuk voor de ouders. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek nog niet gelezen heb. Het staat wel op mijn verlanglijstje! 

Recent heb ik een interessant interview van Tina Quick, de schrijfster van het boek gehoord door Jo Parfitt. Het interview is in het Engels hier te horen.Tina Quick is ervaringsdeskundige. Zij is een adult third culture kid (ATCK) en zij heeft met haar gezin in verschillende landen gewoond. Op haar website International Family Transitions legt ze oa. uit wat een cultuurschok is, wat Derde Cultuur Kinderen(TCKs) zijn en hoe het is om als gezin te verhuizen.


boek via Amazon kopen
boek via Book Depository kopen

Op de website van Expat Women is een Engelstalig interview met Tina Quick te lezen waar in ze 5 tips geeft aan jongeren die een overgang vanuit het buitenland maken naar de universiteit. Er zijn ook 6 tips voor de ouders van deze jongeren.


Dit gaat over Sabine Kuegler, zij is schrijfster en heeft de volgende boeken geschreven:

Dochter van de Jungle, Jungle Child (dit boek is vertaald in meer dan 34 talen)
Terug naar de Jungle, Call of the Jungle
Opgejaagd (2010), overleven in de jungle van de westerse maatschappij.

Zij is Duitse maar heeft als kind in Nepal en in West Papua, Indonesië gewoond. Vooral haar eerste boek is een aanrader. Zij is op haar 17de naar Zwitserland gegaan naar een kostschool. Ze beschrijft een duidelijke cultuurschok. Zij is dus ook in het buitenland opgegroeid en is inmiddels een Adult Third Culture Kid (ATCK).

De zin "A true story of a girl caught between two worlds" spreekt mij aan omdat over vele van ons zou het gezegd kunnen worden dat wij gevangen zijn tussen twee werelden. Ik hoorde niet helemaal thuis in Zimbabwe in mijn tiener tijd. Ik bleef "the foreigner" (de buitenlander). Toen ik in Nederland kwam als student bleek ik hier ook niet helemaal te passen. Verwarrend.







Het boek "Make your child multilingual" is geschreven door Silke Rehman. Dit is een werkboek voor ouders. Het is de bedoeling dat je er mee aan de slag gaat. Het boek stimuleert je met opdrachten om na te denken over hoe je je kind meertalig wilt opvoeden. Als je een boek met wetenschappelijke onderbouwing zoekt dan is dit niet het boek voor jou. Dit is een praktisch boek. In kleine kadertjes door het boek heen staan stukjes over de schrijfster haar eigen ervaring met tips erbij. In het boekje geeft de schrijfster 10 stappen tot succes.

Ze geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:
- Is het erg als mijn kind de talen door elkaar spreekt?
- Als mijn kind dylexie heeft, wat dan?
- Wanneer  moet ik mijn kind leren het lezen en schrijven in de tweede taal?
En antwoord op nog veel meer vragen.
Silke heeft veel gezinnen geholpen om hun kinderen meertalig op te voeden. Zelf spreekt ze Duits, Engels, Frans en Spaans en een beetje Chinees en Arabisch.

Kinderboek: ''Ik Heb Het Niet Bedacht' van Marjanne Simons

Het boek 'Ik heb het niet bedacht...' van Marjanne Simons is geschreven voor kinderen die met hun ouders verhuizen naar een ander land. Het is geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar. Het boek is in 2009 uitgegeven door Van Dorp Educatief. Het boek bleek hier te leen in bij mijn lokale bibliotheek hier in Nederland.


De schrijfster Marjanne Simons woonde jarenlang in het buitenland, eerst als kind, later gaf ze voorlichting aan ouders die met hun kinderen verhuizen naar een ander land. Zij is medeauteur van boeken als 'Opgroeien in het buitenland' en 'Terug naar Nederland'.


In het boek staan de verhalen van 6 kinderen die in verschillende landen wonen. David moet naar Griekenland verhuizen maar hij heeft er helemaal geen zin in. Eline is net nieuw begonnen op een internationale school in China. Mariska woont in een internaat en haar ouders wonen in Malawi. Frank woont in Nicaragua en krijgt bezoek uit Nederland. Karel woont in Nicaragua. Het verhaal van Karen speelt zich af in Nederland, zij is net verhuisd vanuit Kenia en alles is nieuw en onbekend voor haar in Nederland.


Het leuke van het boek is dat er allerlei verschillende onderwerpen in de verhalen naar voren komen: de nieuwe start op een internationale school als je de taal niet kent, bezoek uit Nederland ontvangen, de terugkeer naar Nederland, het missen van vrienden, per email contact houden, het leren van een nieuwe taal en nog veel meer.

Ik heb zelf mij lagere school in Malawi gedaan. Gelukkig kon ik naar een internationale school en zat ik niet op een internaat zoals Mariska. Het leuke is dat het verhaaltje wel herkenbaar is. Wij gingen ook vaak naar het meer van Malawi op vakantie. Ik ben ook in Likoma, Zomba plateau en Monkey Bay geweest. Fanta dronken wij ook!

Het boek is een goede voorbereiding voor kinderen die gaan vertrekken naar het buitenland. Ook is het een leuk kadootje voor kinderen die al in het buitenland zitten. Voor kinderen is her erg goed om te ontdekken dat ze niet de enige zijn in de situatie waarin zij zitten. Natuurlijk komt het thema 'ik heb het niet bedacht' aan de orde, iets wat ook vaak speelt als kinderen verhuizen binnen de grenzen van een land.

Sammy's Next Move
Helen Maffini is een adult third culture kind (ATCK). Zij heeft in haar tienertijd in Japan gewoond. Inmiddels heeft zij in 11 landen van de wereld gewoond Canada, UK, France, Hong Kong, Japan, Singapore, Indonesia, Bahrain, UAE, Italy and Australia (woont ze nu). Ik mag aannemen dat ze wel iets over verhuizen weet. Zij geeft op haar site adviezen bij een verhuizing naar het buitenland. Zij heeft ook een Engelstalig boekje geschreven Sammy's Next Move. Sammy is een slak die natuurlijk zijn huisje op zijn rug heeft en bij een verhuizing kan Sammy zo alles meenemen. Sammy maakt zich zorgen over het nieuwe land en of hij wel nieuwe vrienden zal maken. Door zo'n soort boekje met kinderen te lezen ben je bezig om je kind voor te bereiden op de verhuizing.


Er is ook een boek Verhuizen met Kinderen geschreven door Christel Westgeest.

Voor adult third culture kids there is a Magazine called "Among Worlds".

There are many moren books on moving and transitions, there is a nice list on the website Kid's Books Without Borders.