Monday 4 July 2011

5 Tips voor jongeren die vanuit het buitenland naar hun “thuisland” gaan om te studeren.

Dit zijn 5 tips van Tina Quick voor jongeren die vanuit het buitenland terug naar hun “thuisland” gaan om te studeren. Tina Quick heeft het boek The Global Nomad´s Guide to university Transition geschreven. Hartelijk dank Tina dat ik deze tips in het Nederlands mocht vertalen en op deze blog mocht zetten. Wil je deze adviezen in het Engels lezen, zie dan het interview met Tina Quick van Expat Women.

  1. Ga je “thuisland” in als of het een onbekend land voor je is. Dan kom je voor minder verrassing te staan. Koop de boeken die buitenlanders over je “thuisland” kopen, ga naar bijeenkomsten met andere internationale studenten en verwacht het onverwachte.
  2. Het gevoel nergens bij te horen of niet te passen is één van de grootste zorgen van TCKs. Begrijp dat het niet iets te maken heeft met jou als persoon maar dat het te maken heeft met jou levenservaringen en die maken jou anders dan de meeste mensen om jou heen op de universiteit of hoge school.
  3. Mensen die altijd in één cultuur hebben gewoond hebben een andere manier van relaties aangaan dan global nomads. Soms is het moeilijk om ze te leren kennen. Geef ze wat tijd en heb wat genade. Luister naar hun verhalen zodat zij jou verhalen ook willen aanhoren.
  4. Global nomads vinden hun gevoel ergens “thuis” te horen in de relaties met andere die dezelfde ervaringen hebben gehad – andere jongeren die ook een expat levensstijl hebben gehad. Zoek TCK gemeenschappen op je universiteit of hogeschool of begin er zelf één.
  5. Leer praktische vaardigheden die je nodig hebt op de universiteit zoals internet bankieren, auto rijden (in Nederland moet je kunnen fietsen) de was doen, boodschappen doen, koken voordat je het huis uitgaat. De eerste tijd moet je al zo veel nieuwe dingen leren dus als je dit al kunt zal het minder stressvol zijn.
Helaas bestond dit boek niet toen ik ging studeren en deze adviezen heb ik destijds ook niet gekregen. Ik hoop dat jongeren en ouders ze ter harte nemen want zo´n overgang is pittig genoeg.
Meer informatie is ook te vinden in mijn blog bericht: Third culture kids going to university.

Heb jij nog meer tips? Ik hoor ze graag!

No comments:

Post a Comment