Monday, 13 June 2011

Voorbeelden van ATCK's, mensen die als kind in het buitenland gewoond hebben.

Vanessa Deij is een Adult third culture kid (ATCK), zij is in verschillende landen opgegroeid. Voor meer informatie over haar kijk op DeijDream Writings. Ik ben haar naam tegengekomen omdat zij stukjes schrijft voor het WereldExpat magazine.

Ook Marieke van Twillert is een ATCK. In het boek Toubab kwam ik een hoofdstuk tegen die zij geschreven heeft over het terugaan naar Zambia, het land waar zij als kind een aantal jaar gewoond had. Net als zij heb ik ook een aantal jaar in Zambia gewoond. Ik ben er zelfs geboren. Marieke maakt deel uit van de binnenland redactie van de NRC. Zij heeft Afrikanistiek gestudeerd. Zie hier een artikel geschreven door Marieke van Twillert over Zambia.

Er zijn veel meer mensen die als kind in het buitenland hebben gewoond  hebben zoals actrice Tjitske Reidinga. Zij is onder andere bekend van Gooische Vrouwen en van Klokhuis. Zij heeft als kind in Malawi gewoond las ik in een interview.

Hanna Verboom is geboren in België en heeft een deel van haar jeugd in Kenia gewoond. Zij heeft de Cheruto foundation opgericht, een goede doelen organisatie. Hanna speelt sinds 2007 in de drama serie "De Co-assistent". Hanna was het brein erachter om AMREF in het verhaal te verwerven en dat De Co-assistent naar Kenia is gegaan voor opnames.

Rick de Gaay Fortman heb ik recent ontmoet. Hij had net ongeveer 7000 km gefietst door Afrika en meer dan 50 000 euro had ingezameld voor solarpanelen. Rick heeft als kind in meerdere landen gewoond oa. Bahama’s, Nicaragua, Soedan, Italië, Ghana, Wales en de Verenigde Staten. Lees hier een interview met hem nog voor vertrek.   

Viviane Sassen is fotografe, zij heeft als kind 3 jaar in Kenia gewoond. Nog steeds zijn die herinneringen een belangrijke inspiratiebron voor haar in haar werk. In 2007 ontving ze de Prix de Rome voor een serie foto's die ze maakte in Afrika.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van mensen die in hun jeugd in het buitenland gewoond hebben maar als ik het zo opschrijf vallen mij een paar dingen op: creativiteit, denken in mogelijkheden, bewogenheid, en actie.

Lees ook:
Rina Mushonga een voorbeeld van een cross cultural kid (CCK)
Ank Oosting een voorbeeld van een Adult third culture kid (ATCK)
Artiest Haaika nog een voorbeeld van een adult third culture kid (ATCK)
Een artikel van Jutta König: een ATCK

Ken jij meer Nederlanders die een deel van hun jeugd in het buitenland gewoond hebben? Ben jij zelf misschien een third culture kid? Ik hoor het graag.

3 comments:

  1. Gefeliciteerd met je blog Janneke! Leuk dat er nu meteen al elke keer een verse bijdrage op staat. Keep it up! Zeker herkenbaar waar je over schrijft & handig om allerlei links tegen te komen. Succes & laat het weten als ik kan helpen met voorbeelden, photos of whatever else ;)

    ReplyDelete
  2. Dank je wel! Leuke ideeën en tips zijn altijd welkom. Super leuk dat er nu al een reactie vanuit Canada op staat.

    ReplyDelete
  3. Als kind heb ik twee keer op Bonaire en Curaçao gewoond en verder in Valkenburg. Maar de grootste culturele schok was voor mij, op een gegeven moment op een jongensinternaat terecht te komen met allemaal knapen van boven de rivieren. Op Bonaire had ik het idee, een koloniaal jochie te zijn, net als in Valkenburg. En dat bleek te kloppen, ik moest eerst van dat rare limburgse accent af, om mee te tellen. Later ben ik (door een liefje, dat ik daar had) inDuitsland gaan studeren, En nu ben ik dan eindelijk terechtgekomen, waar ik misschien allang thuis hoor: in het drietalige Belgische gebied in Oost-België, waar ik net als vroeger, aan de Geul woon, dialect spreek met de buren aan de ene kant, Frans met buren aan de andere kant en Duits op het gemeentehuis en in sommige winkels. Waar een Sinto in de straat woont, waarmee ik Nederlands praat. En mijn werk bestond op het laatst uit het coachen van ingenieurs en ander kaderpersoneel uit vooraanstaande Duitse bedrijven, die als expats naar Nederland moeten en niet in alle Fettnäpfchen tegelijk willen trappen. Heerlijk!

    ReplyDelete