Monday 25 July 2011

Tropische bloemen en verhaaltjes

Wat is het leuk om je zelfgemaakte kindertekeningen te bekijken. De afgelopen dagen was ik vrij en toen ben ik in het archief gedoken. Wat ik niet wist is dat ik als kind al vaak bloemen tekende. Ik hou nog steeds van bloemen en het leuke is tropische bloemen bij mij een streepje voor hebben. Daar kan ik zo ontzettend van genieten. Ik ben pas verwend door iemand met een bos flame lilies, ze staan nu te stralend naar mij te lachen op deze tafel waar ik aan schrijf. Er zitten ook grote lelies in de bos, dus de kamer is gevuld een sterke zoete geur.

Mijn moeder kon vroeger altijd goed verhaaltjes vertellen. Als wij het over de broodplank hadden, dan zei ze "ja daar heb ik nog een verhaaltje over: die hebben wij gekregen met ons trouwen van Henk en Ingrid en die broodplank die hebben wij in Zambia gebruikt. Daarna is die meeverhuisd naar Malawi..." en zo ging het verhaaltje door. Voor mij zitten er verhaaltjes vast aan de bloemen die ik zie. De flame lily (Glorisa Superba) is de nationale bloem van Zimbabwe, het is daar een beschermde plant. De flame lily was ook de bloem van Townsend High School, mijn middelbare school in Bulawayo, Zimbabwe (hier is een foto van de oude school bus te zien met de bloem er op). Als ik deze bloem zie dan komen er allerlie herinneringen naar boven! Deze foto heb ik genomen in het Keukenhof in Lisse, Nederland.

Flame lily: Gloriosa Superba
De frangipani (plumeria) de bloem die ook als mijn profiel foto heb doet mij denken aan de tuin rondom ons huis in Blantyre, Malawi. Er stonden meerdere frangipani bomen langs het huis en daar klom ik in samen met mijn broers. Ik weet nog wel dat als de kleine takjes afbraken en dan een plakkerige, witte melk uit de boom sijpelde, dat wilde je liever niet op je kleren krijgen. De frangipani heb je in verschillende kleuren. De frangipani boom is de nationale boom van Laos. Bij ons in de tuin stond de boom die witte bloemen met geel in het midden van de bloem. Deze foto heb ik gemaakt van een frangipani bloem die ik in Indonesiƫ tegen kwam en ook daar kwamen mijn herinneringen van Afrika weer naar boven. Deze bloem tekende ik vaak in mijn tienertijd.

Frangipani (Plumeria)
Ook de bougainvillea kwamen wij overal in Malawi en Zimbabwe tegen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze foto heb genomen in de tuin van mijn schoonzus hier in Nederland.

Bougainvillea
Nu even naar bloemen die in Nederland groeien, alleen daar weet ik niet altijd de namen van, dat is nou ook een beetje een handicap als je in het buitenland opgegroeid bent. De namen van tropische bloemen weet ik beter dan van de lokale Nederlandse bloemen. Boterbloemen, magrieten, madeliefjes die ken ik gelukkig wel.

Maar wat zijn dit? foto genomen deze week regio Groningen.


Vandaag kwam ik een veld wilde bloemen tegen. Dit zijn dus de wilde bloemen van Nederland. Toch zijn ze ook mooi. Eigenlijk ben ik zelf een beetje een tropische plant die geimpoteerd is uit Afrika en zo gaat het verhaal weer verder....

4 comments:

 1. Thanks for visiting my blog. You are an Expat Woman and a TCK, that's nice to know. I'd love to be reading your posts, but I can't translate them to English. Thank you for the book recommendation. I have to check it out. Have a great week.

  ReplyDelete
 2. Hello Nekky, thanks for your comment and for your post about Third Culture Kids (TCKs) on your blog. Sorry the translation into English is not working, maybe I should start writing in English? I do have lots of links to interesting English articles so it is worth looking. In the books section I refer to English books too. My blog is about children growing up in other cultures! Wishing you and the family well! Do come back again. Are you on twitter? I am @DrieCulturen, I do twitter in English as well. All the best.

  ReplyDelete
 3. Wat grappig, die voorkeur voor de bloemen uit je jeugd. Bij mij zijn dat dus de Hollandse bloemen, over het algemeen wat ingetogener dan de tropische, die zul je bij ons op 'De Houtstek' niet vinden. De gele plant op de foto is Solidago, de Nederlandse naam is guldenroede.

  ReplyDelete
 4. Hallo Thea, dank je wel voor je reactie. Net even op jou blog gekeken, erg mooi! Dank je wel voor de naam van de gele plant (de foto is genomen in de tuin van je dochter). Ik heb pas een boekje gekocht om de namen van de Nederlandse bloemen te leren want daar ben ik niet goed in. Dat heb je met kinderen die opgroeien in een andere cultuur, die weten weer andere dingen. Nooit te oud om te leren!

  ReplyDelete