Thursday, 23 June 2011

Spreekwoorden

Weet je waar ik niet zo goed in ben? Ik ben niet goed in Nederlandse spreekwoorden en gezegdes. Dat heb je vaker als je in het buitenland bent opgegroeid. Ik ken de Nederlandse TV programma's (uit de tijd van mijn jeugd) eigenlijk ook niet zo. Namen van artiesten die alle Nederlanders zouden moeten kennen die weet ik dan niet. Er zit een hiaat in je kennis en dat haal je niet zo maar in. Ik weet weer andere dingen zoals waar Mutare precies ligt in Zimbabwe, maar ja daar heb ik hier niet zo veel aan.


In het Frans Hals museum in Haarlem kwam ik een bijzonder schilderij tegen van Pieter Brueghel. Er zijn allemaal spreekwoorden afgebeeld in het schilderij. Misschien kan ik als nog de spreekwoorden leren?

Herken je dat bij jezelf ook dat je soms bepaalde dingen gewoon niet weet, waarvan iedereen er eigenlijk vanuit gaat dat je ze weet? Lijkt mij leuk als je een reactie achterlaat.

Voorbeelden van spreekwoorden die er op staan:
De bezem uitsteken:  feestvieren
Een aal bij de staart hebben: dingen doen die mislukken
Daar groeien vlaaien op het dak: daar leeft men in overvloed
Nou succes met de spreekwoorden!

2 comments:

  1. Leuk schilderij! "Door de mand vallen" zit er ook in ("ontmaskerd worden als leugenaar, domoor") maar m'n favoriet heb ik nog niet gevonden: nu komt de aap uit de mouw! Die betekent "toen werd zijn eigenlijke bedoeling duidelijk". Allebei die spreekwoorden zijn ergens wel toepasselijk wanneer men erachter komt dat ik een aTCK ben en een wat anders dan gemiddelde taal & kennis ontwikkeling heb. Zeker herkenbaar.

    ReplyDelete
  2. Wat leuk dat het herkenbaar is. Die "aap die uit de mouw komt" kan ik ook niet vinden, net even gezocht. Soms vinden wij ons als (A)TCK wel eens "tussen hemel en aarde hangen" ("zich in een lastige situatie bevinden"), een lastige situatie of een situatie waarin je je ongemakkelijk voelt. Deze is ook mooi "men kan niet gapen tegen een oven", "het onmogelijke wordt niet van je verwacht". Groetjes.

    ReplyDelete